Máte doma jablká a neviete, čo s nimi? 5 tipov, ako spracovať jablká
Dostali ste debničku plnú jabĺk od suseda alebo máte na záhrade bohatú úrodu? Či len milujete jablká a chcete ich jesť aj v inej ako surovej chrumkavej forme? Prinášame vám 5 tipov ako spracovať jablká.
Upečte niečo sladké
Koláčov, kde hrajú hlavnú úlohu jablká, je neúrekom. Štrúdľa, kysnuté koláče, taštičky, muffiny, stačí si vybrať a upiecť niečo chutné, ideálne v spojení so škoricou, ktorá je pravá ruka každého jablka, dopĺňa jeho chuť a ako bonus prevonia celý váš dom.
U nás v sérii Pečieme s Emilom nájdete recept na šťavnaté jablkové muffiny, ktoré zmiznú zo stola skôr ako ich stihnete posypať práškovým cukrom. Celý recept nájdete v blogu Pečieme s Emilom: Šťavnaté jablkové muffiny. Alebo skúste upiecť chutnú desiatu do školy v podobe ovseno-jablkových sušienok. Určite vyskúšajte, odfoťte vaše sladké výtvory a označte nás na sociálnych sieťach.
Lekvár z jabĺk
Áno, čítate správne, aj z jabĺčok sa dá spraviť chutný lekvár. Na jeho prípravu budete potrebovať dozreté sladučké jablká, môžete použiť aj tie popadané, z ktorých orežete obité časti. Ošúpané jablká narezané na kocky stačí podliať s vodou, pridať šťavu z polovice citróna a variť do mäkka. Povarené jablká rozmixujete, môžete si v zmesi nechať aj zopár väčších kúskov alebo zmes vymixovať do hladka.
Sladké odrody nepotrebujú ani cukor, pri tých kyslejších ho pokojne pridajte v množstve, ktoré viete regulovať na základe chuti. Podľa toho, akú má zmes konzistenciu, ju ešte chvíľku povarte, aby sa vyparila nadbytočná voda. Ešte za horúca naplňte fľašky, poriadne ich uzavrite a uložte do debničky vystlanej dekou otočené dole hlavou a zakryte ich prikrývkou. Po jednom dni ich môžete odokryť, otočiť a uskladniť v špajzy alebo pivnici. Chutí výborne nielen na vianočke alebo palacinkách, možno ho podávať aj k pečenému mäsku, kde vytvorí kontrast sladko-slanej chuti.
Detská výživa
Skoro rovnakým spôsobom ako chutný džem môžete z jabĺk pripraviť aj detskú výživu. Domácu, chutnú, bez cukru či iných neželaných pridaných ingrediencií, ktoré nájdete v tej kupovanej. Ošúpte, nakrájajte a povarte jablká s vodou, pridať môžete aj iné ovocie ako napríklad broskyne, ktoré spolu s jablkom vytvoria chutné sladké pyré pre vaše ratolesti. Povarenú zmes stačí rozmixovať, na chuť možno pridať semienka z vanilkového lusku, ktorý zdravo nahradí vanilkový cukor.
Zmesou naplníte pohára a uzatvorené ich vložíte do hrnca do vodného kúpeľa, ktorý by nemal siahať vyššie ako do dvoch tretín fliaš. Keď voda začne vrieť, stíšite oheň a necháte výživu v kúpeli sterilizovať ešte aspoň 20 minút. Po kúpeli jej doprajte odpočinok pod dekou ako inak dolu hlavou.
Jablková maska na tvár
Z jabĺk možno vytvoriť nielen chutné pokrmy, ale poslúžia aj pri skrášľovacích procedúrach. Stačí olúpať a nastrúhať jablko, ktoré zbavíte prebytočnej šťavy, pridajte lyžicu medu a levanduľového prírodného oleja. Zmiešanú zmes naneste na tvár, dekolt a nechajte pôsobiť aspoň 15 minút.
Pre koho je maska vhodná? Pozitívne účinky masky ocenia najmä ľudia s mastnou pleťou a rozšírenými pórmi. Pleť bude hydratovaná a vyčistená.
Jablkový čaj
V každom „recepte“ sme napísali – oľúpte jablká. Šupky ale nemusíte vyhadzovať, stačí ich povariť a vznikne vám chutný jablkový čaj , ktorý možno piť horúci s medom alebo ako osviežujúci drink s ľadom.
Chutné jablká na domáce recepty si môžete pozbierať počas samozberu u nás v sade alebo si objednať debničku priamo k vám domov. Ak sa vám doma nechce nič vyrábať, ale milujete chuť jabĺk a chcete ich konzumovať aj inak ako v surovom stave, ochutnať môžete naše 100 % jablkové domáce šťavy. Vďaka šetrnému spôsobu spracovania sa v nich zachovajú takmer všetky živiny, ľudský organizmus ich však dokáže ľahšie spracovať. Jablká sú známe svojimi liečivými účinkami, aké to sú sa dočítate v našom blogu 5 liečivých účinkov konzumovania jabĺk. Prečo ich jesť každý deň?
Váš Emil