Pečieme s Emilom: Svieži tvarohový koláč s broskyňami
Ďalší recept z rodinného receptára je tu. Tentokrát budeme piecť s broskyňami, ktoré sme si zavarili v lete. Z broskýň upečieme šťavnatý svieži letný koláč s tvarohom. Najlepšie chutí vychladený z chladničky počas letných horúcich dní. A nie je vôbec náročný na prípravu. Nikomu sa nechce stáť v teple dlho v kuchyni. Poďme na to.
Čo budeme potrebovať?
- Lístkové cesto jedno balenie (rolka)
Plnka: - 500 g jemného tvarohu
- 3 PL kryštálového cukru (alebo 2PL a jedno balenie vanilkového cukru)
- 1 kyslá smotana
- 1 zlatý klas
- 2 domáce vajíčka
- Trošku citrónovej kôry
Vrchná vrstva: - 2 kompóty Emilových broskýň
- 3 PL trstinového cukru
- Štipka škorice
- Citrónová šťava z polovice citróna
Uľahčime si to spoločne
Prečo si robiť život ťažším ako je? Prečo tráviť hodiny v kuchyni, ak chcete pripraviť niečo sladké, svieže a chutné pre vás a vašu rodinu, či hostí? Stačí kúpiť lístkové cesto a v jednej miske zmiešať všetko ostatné.
Ako prvé si zoberiete kupované lístkové cesto, z ktorého spravíte dva štvorce a následne vyrežete kruh o niečo väčší ako je forma, v ktorej plánujete zákusok upiecť. Naša mala 25 cm priemer. Cesto vložíte do vymastenej formy – alebo použijete papier na pečenie, následne ho poprepichujete vidličkou, aby cez neho prúdil vzduch.
Všetko v jednej miske
V jednej miske zmiešame cukor s domácimi vajíčkami, jednu lyžicu cukru môžete hravo nahradiť balíčkom vanilkového. Pridáme tvaroh, zlatý klas a nastrúhame citrónovú kôru, ktorá zákusku dodá jemný šmrnc a ”doťuk”. Nechajte robotu na mixéri a vyšľahajte krém, do ktorého nakoniec pridáte jednu kyslú smotanu. Krém prelejete do formy na pripravené cesto.
Sladká prikrývka na koláč
A koláč je vlastne skoro hotový. Stihnete ho spraviť aj ráno pred odchodom do práce a následne si ho môžete vychutnať po príchode domov poriadne vychladený. Zostáva nám len nakrájať broskyne, do ktorých pridáte 100 gramov cukru a trošku škorice, tú majú broskyne radi, sú skoro rovnaké kamarátky ako s našimi jablkami.
Upečený koláč, ktorý v rúre necháte na 180 stupňoch Celzia piecť približne 40 minút, kým vám nestuhne tvarohová plnka, následne prikryjete perinkou z broskýň. Tú si viete pripraviť, kým sa koláč pečie, zohrejete broskyne v hrnčeku s cukrom a škoricou, kým sa cukor nerozpustí a nespojí s broskyňami – približne 5 minút.
Koláč nechajte vychladnúť a potom stačí vaše dielo šupnúť do chladničky a nechať ho poriadne vychladiť. Studený zákusok poteší určite každého.
Zavárané broskyne nám môžu robiť radosť celý rok. Stačí len vybrať fľašu s kompótom zo špajzy, v tom je to čaro, ktoré poznali už naši predkovia.
Dobrú chuť!
Váš Emil