Jablková vôňa sa šíri celým domom. Ak si doma upečiete tieto jednoduché, no poriadne šťavnaté jablkové muffiny, určite vás cez vôňu a chuť prenesú spomienkami až k vašej babičke. Ich príprava je jednoduchá a zvládnete ju aj s deťmi.
Čo budeme potrebovať?
- 250 g polohrubej múky
- 130 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- 1 ČL škorice
- 2 veľké šťavnaté jablká od Emila
- 2 čerstvé vajcia
- 120 g masla
- 5 PL mlieka (my sme použili rastlinné vanilkové)
Stačia dve jablká a šťavnatý dezert je na svete
Prípravu cesta začneme klasicky, a to vyšľahaním čerstvých vajíčok, ktoré máme od nášho deda, práškového a vanilkového cukru, ktoré nám osladia život. Z týchto troch ingrediencií v miske vznikne žltá sladká tekutina, ktorá sa stane základom pre naše cesto.
Do vyšľahanej zmesi vajíčok s cukrom postupne pridáme preosiatu polohrubú múku s práškom do pečiva a maslo. Odporúčame vždy pridávať múku v menších častiach na striedačku s rozpusteným maslom, ktoré sa vďaka tekutému stavu lepšie zapracuje do cesta.
Po primiešaní múky a masla vám vznikne pomerne husté cesto, vtedy prichádza hviezdna chvíľka pre mlieko, ktoré nám cesto trošku zriedi. Pozor! Nedáme ho ale veľa, aby cesto nebolo riedke. Ideálne päť polievkových lyžíc, ale regulujte to podľa hustoty cesta, ktoré má byť na konci hustejšie.
Na záver stačí pridať nastrúhané jablká od Emila, ktoré do cesta pustia šťavu a zvláčnia ho. A čo sa najlepšie hodí k jablkám? Áno, uhádli ste, je to škorica, postačí jedna čajová lyžička a pri pečení vôňou privoláte aj susedov.
Hotovým hustejším cestom naplníme košíčky v muffinovej forme. Ešte predtým ako ich šupnete do rozohriatej rúry na 170 stupňov Celzia, si môžete zobrať ešte jedno Emilove jabĺčko. To prerežete na polovicu, jednu zjete pri pečení a druhú nakrájate na malé kúsky a vpichnete do naložených muffinov. Potom ich už stačí len šupnúť do rúry a piecť približne 20 minút. Horná vrstva by mala byť upečená do zlatova. Ako sa hovorí jablko nad zlato, či to bolo niečo iné? Nevadí, u nás platí táto verzia.
Keď vám vaše muffiny trošku vychladnú, posypte ich práškovým cukrom alebo ich podávajte s vanilkovým pudingom. Výborné sú aj samotné, keď ich ako rodina budete vyjedať priamo z plechu. Dobrú chuť a vidíme sa pri ďalšom recepte.