Varíme s Emilom: Domáci broskyňový džem
Sladký, lepkavý a plný chuti, taký je domáci džem z broskýň, nevyrovná sa mu žiaden iný. Na palacinky, do koláčov, na nedeľné raňajky s čerstvou vianočkou a kakaom. Mnohí si džem ešte stále kupujú v obchode a pritom je tak jednoduché ho pripraviť doma z kvalitného ovocia. Prinášame vám preto malý postup, ako ho robíme u nás.
Čo budeme potrebovať?
2 kilá broskýň
1 kilo kryštálového cukru
1 želírovací cukor
1 kyselina citrónová alebo šťava z citróna
Ošúpané broskyne privedieme do varu
Broskyne u nás pri džeme vždy šúpeme, na rozdiel od ich menších sestier marhúľ majú hrubšiu „pokožku“ a pri varení by mohli v džeme zostať neželané kúsky. Ošúpané broskyne odkôstkujeme a nakrájame na menšie časti. Je dôležité, aby boli zrelé, ideálne mäkké a mazľavé. Nie však hnilé.
TIP OD NÁS: Aby sa vám broskyne ľahšie šúpali a vy ste neprišli pri tejto operácii aj o časť broskýň, ako to pri šúpaní ovocia chodí, sparte ich vriacou vodou a preložte do studeného kúpeľu, šupka sa ľahšie oddelí od broskyne.
Nakrájané broskyne dáme do veľkého hrnca, kde ich privedieme do varu. Varíme ich asi 15 minút do zmäknutia a následne máme dve možnosti. Ak máte radi džem s kúskami ovocia, stačí ak broskyne iba popučíte s pučidlom na zemiaky. Druhá možnosť je zmes rozmixovať tyčovým mixérom, kedy získate jednotnejšiu hmotu bez kúskov broskýň.
Oslaďme si život
Do tejto zmesi sa následne pridá kilo cukru a jeden želírovací cukor. Kyselina citrónová alebo šťava z citrónu sa do džemu pridáva, aby dlhšie vydržal. Nechajte cukor rozpustiť, aby sa spojil s uvareným ovocím, a potom zostáva už len posledné, naplniť fľašky.
Pri džeme platí jedno základné pravidlo, fľašky môžete použiť aj staršie, umyté, vrchnáky by ale mali byť nové. Naplnené fľašky poriadne uzavrite a uložte dolu hlavou zabalené do deky. Na druhý deň ich môžete otočiť a uvidíte ako váš džem krásne zhustol. Ozdobte si fľašky podľa seba, ak plánujete nejaké džemy darovať rodine alebo si ich jednoducho poukladajte do špajzy a vytiahnite vždy, keď dostanete chuť.
Váš Emil