Varíme s Emilom: Domáci broskyňový džem

Varíme s Emilom: Domáci broskyňový džem 

Sladký, lepkavý a plný chuti, taký je domáci džem z broskýň, nevyrovná sa mu žiaden iný. Na palacinky, do koláčov, na nedeľné raňajky s čerstvou vianočkou a kakaom. Mnohí si džem ešte stále kupujú v obchode a pritom je tak jednoduché ho pripraviť doma z kvalitného ovocia. Prinášame vám preto malý postup, ako ho robíme u nás. 

Čo budeme potrebovať? 

2 kilá broskýň
1 kilo kryštálového cukru
1 želírovací cukor
1 kyselina citrónová alebo šťava z citróna
1.

Ošúpané broskyne privedieme do varu 

Broskyne u nás pri džeme vždy šúpeme, na rozdiel od ich menších sestier marhúľ majú hrubšiu „pokožku“ a pri varení by mohli v džeme zostať neželané kúsky. Ošúpané broskyne odkôstkujeme a nakrájame na menšie časti. Je dôležité, aby boli zrelé, ideálne mäkké a mazľavé. Nie však hnilé. 

TIP OD NÁS: Aby sa vám broskyne ľahšie šúpali a vy ste neprišli pri tejto operácii aj o časť broskýň, ako to pri šúpaní ovocia chodí,  sparte ich vriacou vodou a preložte do studeného kúpeľu, šupka sa ľahšie oddelí od broskyne. 

Nakrájané broskyne dáme do veľkého hrnca, kde ich privedieme do varu. Varíme ich asi 15 minút do zmäknutia a následne máme dve možnosti. Ak máte radi džem s kúskami ovocia, stačí ak broskyne iba popučíte s pučidlom na zemiaky. Druhá možnosť je zmes rozmixovať tyčovým mixérom, kedy získate jednotnejšiu hmotu bez kúskov broskýň. 

2.

Oslaďme si život

Do tejto zmesi sa následne pridá kilo cukru a jeden želírovací cukor. Kyselina citrónová alebo šťava z citrónu sa do džemu pridáva, aby dlhšie vydržal. Nechajte cukor rozpustiť, aby sa spojil s uvareným ovocím, a potom zostáva už len posledné, naplniť fľašky. 

3.

4.

Pri džeme platí jedno základné pravidlo, fľašky môžete použiť aj staršie, umyté, vrchnáky by ale mali byť nové. Naplnené fľašky poriadne uzavrite a uložte dolu hlavou zabalené do deky. Na druhý deň ich môžete otočiť a uvidíte ako váš džem krásne zhustol. Ozdobte si fľašky podľa seba, ak plánujete nejaké džemy darovať rodine alebo si ich jednoducho poukladajte do špajzy a vytiahnite vždy, keď dostanete chuť. 

7.

Váš Emil 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz