Zavárame s Emilom: Broskyňový kompót ako od babičky
Sezóna zavárania je v plnom prúde a naše broskyne sa rok čo rok tešia na to, keď ich zoberiete domov a naložíte ich do sladkého nálevu na zimný spánok. Na úžitok tak prídu nielen počas ich sezóny, ale aj v zimných mesiacoch, keď dostanete chuť na broskyňový koláč alebo len tak k nedeľnému obedu, ako nám ho podávala vždy babička. Zavariť broskyne nie je žiadna kvantová fyzika, postačia vám na to tri hlavné ingrediencie a zopár čistých pohárov.
Čo budeme potrebovať?
- 6 kíl Emilových broskýň
- 2 litre vody
- 600 gramov cukru
- Klinčeky (ľubovoľné)
Zalievame a sterilizujeme
Najdôležitejšia je samotná príprava, potom už ide všetko ako po masle. U nás vždy začíname tým, že si umyjeme fľaše, do ktorých budeme broskyne zavárať. Pozor, aby vám v nich nezostala žiadna pena, kompót by sa mohol pokaziť. Po dôkladnom umytí pohárov i s vrchnákmi sa pustíme do broskýň.
Na zaváranie vždy vyberajte broskyne, ktoré sú zrelé, ale nie úplne mäkké, tie sú naopak vhodné na domáci džem. Broskyne prerežeme, odkôstkujeme, urobte si z toho rodinnú aktivitu za jedným stolom. Zavárať ich môžete nakrájané na mesiačiky alebo iba rozrezané na polovicu, ako to máte najradšej.
A nastáva plnenie fľašiek, broskyne ukladajte vnútornou stranou ovocia smerom dolu, na vrchu by mala byť vidieť šupka. Fľaše naplňte povrch, ale na broskyne netlačte, dajte, koľko sa zmestí a myslite na to, že ich ešte budete zalievať sladkým nálevom.
S klinčekmi alebo bez
Nálev si pripravíte jednoducho z vody a cukru, ide o základný sladký nálev, ktorý sa už roky používa pri zaváraní ovocia. Ak ho ale chcete ozvláštniť, do broskýň sa ideálne hodia klinčeky. Voňavé korenie dodá nálevu špeciálnu chuť. Spravte si zopár fliaš s klinčekmi a niektoré bez nich, aby ste vedeli porovnať chuť zavarených broskýň. Verziu s klinčekmi milujeme na kysnutom koláči, hmmm, šťavnatý voňavý koláč, uvidíme, koľko broskýň vydrží zavarených do ďalšieho leta. Pokušenie je naozaj veľké.
S nálevom stačí broskyne pripravené vo fľašiach zaliať a dopriať im tak sladký kúpeľ, v ktorom prežijú zbytok svojho pomerne krátkeho života. Buďme úprimní, o rok zavárame znova, lebo odolať šťavnatým sladkým broskyniam je nad ľudské sily.
Zavrite ich viečkom, aby vám neutiekli pred ich osudom a začíname so sterilizovaním. Postačí vám hrniec s vodou. My na spodok hrnca dávame starú utierku, vložíme poháre s broskyňami tak, aby mal každý svoj životný priestor a zalejeme ich do polovice čistou vodou. Sterilizácia prebieha pri pomerne vysokej teplote, nechajte preto vodu poriadne zovrieť, ideálne na aspoň 90 stupňov Celzia a následne nechajte broskyne sterilizovať po dobu 20 minút. Vo fľašiach sa začnú objavovať malé bublinky, ktoré sme ako deti radi pozorovali, keď babka zavárala vo veľkých hrncoch.
Takto sterilizované kompóty uložíme do debničky vystlanej dekou dolu hlavou. A následne ich dekou prikryjeme ešte kým sú teplé. Na druhý deň ich môžete prebudiť z teplého spánku, nalepiť na ne etikety, aby sa vedelo, z ktorého roku kompót je a uložiť si ich do špajzky, pivnice.
Dobrú chuť vám praje váš Emil.